Ordning & Reda

Organisering och jag går lite hand i hand. Speciellt om jag sysslar med något som lätt blir lite galet mycket.
Mitt blomintresse, som började med en skvallerreva och en ampellilja, har vuxit sig så pass stort att jag i våras började organisera det lite bättre. Jag ville ha lite bättre koll på vad plantorna hette, vilka skott som kom från vilken moderplanta, vilka frön jag sådde etc.
För att fixa detta på ett smidigt sätt började jag med ett kollegieblock och skrev ned allt jag ville ha nedskrivet, detta sorterade jag sedan ut i kategorier och skapade snygga sidor i datorn som bara behöver printas ut när jag behöver fler.
Mitt system är inte helt utarbetat ännu, men så här ser det ut just nu.

I dagsläget har jag fem kategorier;
Krukor
Notes
Fröer
Ohyra
Sticklingar (används inte, men är på gång)

Krukor

Alla mina plantor är numrerade med löpnummer. På innerkrukan sitter en tejpbit med plantans namn och nummer. I min pärm har jag samma nummer med datum för inköp och plats för eventuella anteckningar. Här skriver jag in om jag fått den av någon, om det är ett skott eller något annat som jag vill komma ihåg. Jag antecknar också om plantan dör och i så fall varför och datum när jag slängde den.
På detta sätt hittar jag lätt (nåja, ganska lätt i alla fall) den novemberkaktus som jag fick som skott av min farmor för mer än 10 år sedan, eller vilken färg en planta som inte blommar har på blommorna. Just det senare underlättar om jag vill föröka en speciell färg.

Notes

När jag köper något nytt, byter eller säljer så antecknar jag det gärna. Vem, vad, hur ungefär. Jag antecknar också om jag ser något speciellt eller om något kanske börjat blomma. Lite dagbok helt enkelt över vad som händer. På så sätt kan jag följa vad som händer lite mer utförligt än bara se det som finns skrivet under Krukor. Ohyrebehandlar jag skriver jag det under Ohyra, men andra större förändringar antecknas under denna flik. Jag har en översiktstabell där jag fyller i omplanteringar, men den stora omplanteringen på våren skrivs ned här. Jag skriver något litet om varje planta, det är ett sätt för mig att följa dess utveckling.
När fröodlingen på våren blir så stor att den planteras ut i vanliga krukor så skrivs det så klart upp här. Det blir lite korshänvisningar under fliken Fröer, men det funkar bra för mig.

Fröer

I år gick jag verkligen igång på fröer. Jag sådde totalt 99 fröer av olika palettblad, alla kom inte upp eller överlevde, men det var kul att se det växa.
För att hålla reda på alla dessa fröer så blev det löpnummer skrivna på olika mönstrade tejpflaggor av washitejp. I min pärm satte jag sidor för att hålla reda på vilken flagga som hörde till vilken sort, vilket nummer som var vilket frö samt egna sidor för varje frösort där jag lättare kunde se hur många plantor jag fått upp av varje sort. Jag antecknade även när jag planterade ut plantan i en stor kruka då den fick ett vanligt kruknummer.

Ohyra

Under min flik för ohyra finns det inte så mycket ännu. Planen är att använda mina anteckningssidor för att skriva ned när någon planta är drabbad, vad jag göra och vad som händer. Jag har också tänkt skriva ned lite om behandlingar och vanlig ohyra så att jag har det lätt till hands om jag hittar något.

Sticklingar

Ni märker säkert att jag gillar löpnummer. Även här använder jag mig av det systemet. Klipper jag en stickling får den ett nummer som sätts på krukan (jordrotning) eller flaskan (vattenrotning). Jag antecknar när den klipptes, från vilken planta och om den överlever eller inte. Överlever den så skriver jag upp vilket kruknummer den får. Jag bockar även i om jag har planer på att sälja sticklingen eller behålla den själv.
Här blandar jag anteckningssidor med andra sidor. Ska jag på bytesträff så skriver jag bara upp vilka jag klippt och hur jag har planterat de (planterar oftast i en petflaska om jag ska iväg med sticklingarna).
Detta system kommer att utvecklas och förändras då jag i dagsläget inte är nöjd med det.

Extra sidor

Under Notes har jag också min Önskelista och en lista på Byten och Köp. Den sista använder jag för att hålla reda på vem som vill köpa vad när jag säljer sticklingar eller småplant. Jag har också en lista på de Palettbladssorter jag har (förlorar jag en så stryker jag den och förnyar listan vid nyår).
För att hålla ohyra borta har jag skrivit ned vilka rutiner jag vill följa om jag köper en ny planta eller en stickling. Jag är lite lat och glömsk av mig, så har jag det inte uppskrivet så glömmer jag det lätt om det går en tid mellan inköp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *