Märkning av plantor

Jag försöker att märka plantor så att jag ska ha koll på vad det är för sort, eller färg eller liknande. Eller vilka frön jag har sått.

Från början gjorde jag söta små flaggor med washitape och tandstickor av plast. Flaggorna var söta och gick att gömma ganska bra bland bladverken i de flesta krukor, och gick det inte att gömma så såg det bara fint ut. Jag hade sedan en anteckningsbok där jag satte in en bit av tejpen och skrev den information jag behövde.
Detta var dock innan det kom en kattunge i familjen. Alla mina flaggor försvann fort och på bara ett par dagar så hade jag ingen koll alls på vilken av mina Saintpaulior som hade vilken färg.

Just nu, under kattungefasen så skriver jag färg eller namn på en bit tape och sätter direkt på innerkrukan. Det är också en metod som funkar. Nackdelen, enligt mig, är att jag måste lyfta på krukorna för att hitta den jag är ute efter. Tar man skott/blad så måste det dessutom skrivas på varje kruka. När jag använde min flaggmetod så gjorde jag ofta några extra flaggor, så det var bara att ta den rätta flaggan och sticka ned i krukan.

Har man många plantor kanske man föredrar att använda färdiga stickor av plast eller klippa egna av ex. locken från smörpaket. Dessa funkar utmärkt att skriva på och håller så klart koll på viken planta som är vilken.
Det finns också en uppsjö av stickor att köpa i olika butiker, speciellt på våren. De jag oftast ser är dock ganska stora och passar bättre om man sår i land eller om man har väldigt stora krukor.

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *