Ampellilja

Chlorophytum comosum

Ampellilja är en växt som växer fort och på det sättet är väldigt tacksam. Den vill stå på en ljus och lätt skuggig plats. Direkt solljus bränner lätt bladen och får mycket skugga gör bladen helgröna (om det är en flerfärgad variant).
I våra hem är den snäll mot luften då den både renar och fuktar den luft vi andas. Den gillar en dusch på bladen då och då och vill ha en jämn vattning. Den tål att torka ut, men kan lätt bli tråkig om den torkar ut för ofta.

När plantan har blivit vuxen så börjar det växa långa revor som får små vita blommor. Efter blomningen så kommer det skott på revorna. Skotten kan du klippa av när de har blivit lite större och plantera i en egen kruka. De behöver inte rotas i vatten. På så sätt förökar du din ampellilja på ett lätt sätt.
Har du katt så går det jättebra att ge katten en egen planta i stället för kattgräs. Förökar du från en eller flera större plantor så har du alltid en ny fräsch planta att erbjuda katten.

Använd svag näring vid vattningen under våren och sommaren. Dra sedan ned på näringen under vintern. För stark näring kan ge bruna bladkanter.