Palettblad

Coleus scutellarioides

Palettblad är egentligen en buske men odlas ofta som krukväxt, speciellt här i norr där den inte överlever ute på vintern. Den var väldigt populär på 1970-talet då den kallades nässelblomma.

När den odlas i kruka kan den bli ca: 60-70 cm hög, men det beror väldigt på hur stor krukan är och andra förhållanden. Vill man inte ha en så pass stor planta kan man klippa den regelbunden för att hålla nere storleken. Den delar sig dock där man klippt och ger två nya grenar.
Generell skötsel är lagom vattning, fuktig men inte blöta rötter. Duscha plantorna regelbunden antingen i duschen eller med en blomspruta. De vill stå ljust, men var varsam så att bladen inte är fuktiga om de står i direkt sol.
Sticklingar vill ha små krukor som du sedan byter ut i takt med att den växer. Är krukan för stor fokuserar plantan på att fylla den med rötter innan den växer ovan jord.

Palettblad blommar med en lång stängel med ljuslila till blå blommor. Denna stängel kan du ta bort när du ser den om du inte vill att plantan ska blomma. Vill du ta frön låter du den sitta kvar tills alla blommor trillat bort och klipper sedan försiktigt bort den. Låt den torka i papper (kaffefilter funkar jättebra) innan du smular sönder den och letar efter pyttesmå svarta runda frön.
Du kan fästa en bull- eller muffinsform runt stängeln när den är liten, då fångar du upp både skräp och frön som är tidiga.

Palettblad är inte giftiga, det går faktiskt att göra te på bladen, men många kan uppleva viss irritation i luftrören när den blommar speciellt om man har många plantor. Bortsett från medicinering kan man vara noga med att klippa bort blomknoppar samt använda handskar när man sköter om plantorna.

Palettblad kommer i en uppsjö av variationer. Här i Sverige har vi i dagläget inget system för att hålla reda på alla sorter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *