Novemberkaktus

Schlumbergeera Truncata

Novemberkaktus är en lättskött kaktus som blommor med stora fina blommor i mängder. Bladen, eller grenarna, består av platta delar som fungerar som behållare för vatten. Eftersom växten själv kan spara mycket vatten är det viktigt att vara försiktig med vattningen.
Grenarna på Novemberkaktusen blir långa och hängande så därför passar det väldigt bra med en hög kruka. piedestal eller en ampel. Grenarna växer genom att nya delar växer ut längst ut på grenarna. Plantan brer gärna ut sig var efter grenarna delar på sig.

På hösten kommer det blomknoppar ytterst på grenarna som sedan slår ut i rödvioletta, vita, rosa eller laxrosa blommor. Novemberkaktusen blommar sämre om den står i över 20 grader hela året. Det bästa är om den får stå lite svalare men ljust under en period för att orka blomma igen. Under denna period kan den stå lite i skym undan och klara sig själv med minimal vattning. När grenarna börjar svälla lite kan man öka på vattningen lite och ge den en dusch så kommer den igång igen.
Grenarna är känsliga för direkt sol, så växten passar i lite mer skuggiga lägen.

På sommaren kan man ha Novemberkaktusen ute om man vill, när man sedan tar in den under sensommaren/hösten kan man ge den en viloperiod så blommar den lagom till November.
När plantan har börjat blomma vill den ha jämn fuktig jord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *