Så Palettblad

Det finns flera olika sätt att så palettblad, det handlar om hur man vill så, vad man trivs med och hur mycket plats man har. Själva sättet att så är lika för alla, det handlar kanske mer om i vad och med vad.
Palettblad är ljusgroende, så de ska inte täckas med jord eller pillas ner. De behöver mycket ljus, så de ska ligga så högt upp på jorden som möjligt. Använder man briketter så se till att inte det lilla fröet hamnar i hålet i mitten. Råkar det hamna där så gror det, men det tar rätt så mycket längre tid.

Så här gör jag när jag sår.

Jag har en låda med jord som jag redan har steriliserat i ugnen. Jag använder Perlit för att göra jorden luftigare samtidigt som Perlit hjälper till att hålla det lite fuktigare.
I mitt system så börjar jag med små runda krukor som är ca 6 cm tvärs över. När fröisen kommit upp en bit och behöver vanlig jord byter jag till en fyrkantig kruka som är lika stor (dock något högre). På detta sätt ser jag vilka som fortfarande står i såjord.
För att hålla redan på vad jag sått märker jag krukan med en bit tejp (målartejp från Jula som är lätt att ta bort från krukan) och skriver namnet med en tunn Sharpie (vattenfast)

Jag börjar med att fylla krukan med 2/3 jord och 1/3 Perlit. Då jorden är torr efter sin ugnsbakning häller jag på rätt bra med vatten innan jag blandar ihop det. Vill man kan man blanda en färdig burk med jord och Perlit, men ibland ändrar jag förhållandet lite och då vill jag ha det särat.

Nästa steg är att märka upp krukorna. Jag gör detta innan jag sår för att bestämma hur många frön jag vill ha av varje sort. Det är också lättare att sätta fast tejpen på krukan när jag inte behöver oroa mig för att ett frö ska trilla ur.

Jag har frön i små zip-påsar med också i små rör. Båda har sina för och nackdelar, i båda är det svårt att få tag på ett frö i taget.
Jag brukar fukta fingret lite lätt (andas på det räcker) innan jag försöker få tag på ett frö. Jag föredrar att ha ett frö i varje kruka, det blir mindre trångt för paletten och den kan stå i samma kruka längre så att det verkligen är redo för en omplantering när det är dags.
Att så många frön i en större kruka eller bytta gjorde jag en gång, men det var mycket mera jobb att försöka sära på alla små taniga småttingar än det är att så ett frö i varje kruka. Och ja, ibland blir det två i samma kruka. Ingen är perfekt 🙂

Nu är det bara att vänta och se vad som kommer upp. Jag har sått:
2 frön – NN från Marble korsad med Twist & Twirl
2 frön – Wizard Jade (fröäkta)
2 frön – Wizard Golden (fröäkta)
3 frön – NN från Bonus
3 från – NN från Avatar

Läs hela serien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *