Gardenize

Efter att denna post skrevs så har appen försämrats. Iom en uppdatering har de tagit bort funktioner i gratisvarianten och lagt till reklam. De erbjuder två betalvarianter där du delvis får tillbaka de funktioner du förlorade.
Jag rekommenderar, och använder, inte denna app längre!

För att hålla koll på mina plantor har jag börjat använda appen Gardenize. Den finns både som app och som tjänst på webben, men webbtjänsten måste du betala för.
Som med alla andra appar/tjänster så finns det både fördelar och nackdelar, så jag tänkte visa hur jag använder den i dagsläget och vad jag kanske skulle önska var annorlunda.
Som icke ägare av trädgård så ska man ha i bakhuvudet att appen är utvecklad för trädgård, därför finns det funktioner som du kanske inte behöver använda om du enbart har krukväxter.

Gardenize utgår från plantorna, platser samt händelser (jag har min på engelska, men du kan välja språk själv). Du kopplar ihop plantan med växtplatsen och sedan kan du skapa händelser när något förändras med plantan eller om du gör något, som en omplantering. Via det gröna pluset kan du snabbt skapa nya plantor, platser eller händelser men du kan även lägga till dessa när du är inne på respektive avsnitt.
Jag gillar att man snabbt kan lägga till något nytt. I början kunde jag komma på en händelse eller en växtplats som jag ville ha med, men som jag inte hade utfört eller planerat ännu. Då var det lätt att bara gå in och lägga till de.

På sidan du ser när du startar appen kan du scrolla i sidled i de olika avsnitten. Om du i stället går in på ett avsnitt så ser det lite annorlunda ut. Jag ska försöka presentera hur jag använder avsnitten och hur jag har kopplat ihop de.

Plantor (plants)

Klicka på bilderna ovan för att se de i större storlek.

När du är inne på avsnittet plantor ser du alla plantor som är inlagda. De ligger i bokstavsordning baserat på plantans namn. Om du har många växter går det att söka för att få upp ett mindre urval, men sökningen baseras på plantans namn. Här skulle jag önska att det gick att söka på fler sätt. Du kan mata in väldigt mycket information om plantan så att kunna söka på färg, jordmån eller ljusmängd skulle vara bra.
Via det gröna pluset lägger du till en ny planta. Jag tänker inte gå igenom all information du kan lägga till om en planta. På bilden ovan (ny planta) ser du en del av det och på nästa bild ser du vad jag har fyllt i på ett av mina palettblad. Jag har varit duktig på vissa och fyllt i massor, på andra har jag varit lite latare och bara fyllt i det viktigaste.
När man tittar på andras konton (ja, man kan följa varandra) så ser man att en del skriver sorten som plantans namn och andra arten. Jag har valt att skriva art som namn, just för att sorteringen i appen baseras på plantans namn. På detta sätt har jag alla palettblad (coleus) samlade i listan och behöver inte leta efter rätt sort. Rätt ofta kommer jag inte ens ihåg vad ett visst palettblad heter, så då måste jag ju leta efter rätt bild. Jag började med att skriva namnet, ex. Redhead, som plantans namn men ändrade det ganska snabbt till att skriva Coleus på alla istället.

När man öppnar upp och ska fylla i för en ny plantan så kan mängden information vara lite överväldigande. Jag kan känna att det saknas information och på vissa ställen skulle jag vilja kunna fylla i mer. Jordmån är ett sådant ställe. I dagsläget så är det en förbestämd lista som du inte själv kan ändra i.

Det beror kanske på att jag har krukväxter, men jag tror att det finns fler typer av jordmåner än dessa ändå. Om denna lista var fri att ändra i hade jag kunnat få med viken typ av jord just denna planta är planterad i.
Det samma gäller vattenmänd, ljusmängd och PH-värde. Samma problem finns även på andra ställen, men där påverkar det inte mig lika mycket då det är mer inriktat på trädgård.

När du fyller i en ny planta, eller går in och redigerar den, kan du lägga till en ny händelse eller plats på en gång. Om händelsen eller platsen inte finns skapar du den. Du kan sedan gå in och lägga till bilder och mer information på den specifika händelsen eller platsen om du vill.

När du har fyllt i det du vill fylla i, är ju inget krav att du skriver mer än plantans namn, ser det lite mer överskådligt ut när du går in på plantan.

Du kan lägga till upp till fem bilder till en planta. Detta är lite begränsat, jag skulle vilja kunna lägga till fler. Den lilla blomma som syns till höger på bilderna kan du klicka på. Den bild som har en ifylld blomma är den bild som syns först. Detta är ett enkelt sätt att se till att bilden på plantan är uppdaterad, men begränsningen på antal bilder gör att du inte kan följa plantans hela liv här. Ett sätt att komma runt detta för mig är att använda händelser och lägga till bilder där. Det blir fler händelser än vad som känns ok, men det får gå. I betalversionen ser det ut som att man har obegränsat med bilder, men det är inget jag vet säkert.

Översikt på en planta

Om någon annan går in och tittar på ditt konto är det denna vy de ser.
Här kan du också gå in och titta på de händelser du har knutit till plantan. Detta gillar jag då det är lätt att se om den har haft ohyra och när, tidpunkt för omplantering osv. Under händelser ser du också lite mer fakta om plantan. Varför detta ligger under den fliken vet jag inte, jag tycker nog att det mer hör hemma under översikten.
Du kan också se plantans behov vad gäller jord, ljus etc.

Platser

När du har lagt in alla dina plantor är det dags för platser. Jag har valt rummen i min lägenhet samt balkongen. Jag har också en egen kategori för fröodling, trots att den står i arbetsrummet som är en egen plats.
Översikten och annan information över dina platser ser ut precis om för plantorna och du lägger till nya platser genom det gröna pluset.

Här är du också styrd över vad Gardenize erbjuder vad gäller jord och ljus. Du kan däremot lägga till egna typer (pallkrage, fönsterbräda, växthus…).

Jag har gått lite långt och faktiskt angett hela min balkong som en plats, men även enskilda balkonglådor och krukor. Jag gjorde detta för att kunna få en snabb överblick över alla plantor på balkongen.
Detta är första året som jag använder Gardenize, jag provar mig fortfarande fram och ibland blir det inte som jag tänkt och ibland blir det superbra.

Händelser

Händelser är det ställe där jag har mest aktivitet. När plantan och platsen väl är inlagd är det händelser som jag använder som informationsplats. Händelsen kopplas till både planta och plats om du vill så det är lätt att gå in på en planta och se vad som har hänt eller på en plats.
Vid omplantering anger jag både planta och plats, men om jag har gjort en förändring i ljuset så anger jag enbart platsen.
När du anger en ny händelse så kan du lägga till bilder, datum (det går att välja ett tidigare datum) och skriva lite om vad som har blivit gjort.

Du kan ange egna aktiviteter, på bilden ovan ser du mina. Jag har i dagsläget vissa som jag aldrig har använt och andra som använts flitigt. Vattning + näring används inte nu under sommaren då jag vattnar med näring vid varje vattning. Hur det blir under vintern återstår att se. Om jag inte använder den tar jag bara bort den lite senare.
När jag började sätta upp detta så satt jag i sängen och funderade på vad jag gör och hur jag ville ha det. Då var nivån hög och jag skulle ange varje liten sak. Nu, ett par månader senare, är jag inte riktigt lika ambitiös. Att ange varje gång jag duschar blommorna känns lite onödigt då jag gör det en gång i veckan. Jag försöker istället att ange de lite ovanligare händelserna som ohyra, omplantering och om jag flyttar en planta. De saker som kan påverka plantans hälsa helt enkelt.

Ovan ser du hur en händelse ser ut om du går in på den och hur just denna händelse ser ut när jag har fyllt i den. Ibland blir det massor med text och andra gånger bara en superkort notering. Det beror helt på vad det handlar om. Jag begränsar mig lite då jag dessutom försöker skriva på engelska och mitt ordförråd för växtord inte är det största.

När du söker bland händelser kan du söka på händelsen eller på ett fritt ord. Själv har jag märkt att jag får bättre resultat om jag söker på en händelse. Mest för att det är så jag fungerar.
Både i översikten och i sökningen kan du sortera om du vill se händelserna per dag eller per vecka

Om jag ska sammanfatta vad jag tycker om Gardenize så blir det lite blandat.
Det är en app som är ganska genomtänk på vissa områden men inte på andra. Den är riktad mot trädgårdar men går att använda för krukväxter. Om det gick att ändra jordmån, ljus etc så skulle den bli ännu bättre för oss som inte har en trädgård att påta i.
När man fått in sina plantor och kommit gång så tycker jag ändå att den är ganska smidig. Du kan själv välja vad du ska ange som plantans namn och det finns inga krav på att vissa fält måste vara ifyllda.
Du kan följa andra och se hur deras trädgårdar ser ut och få inspiration både till ditt egna arbete men även till hur de använder appen.
Jag har provat ett antal appar och denna är den första som känner att jag vill ge lite tid och se hur den blir i framtiden. Hur den kommer att utvecklas och hur framtida uppdateringar kan komma att se ut.

Använder du Gardenize? Skriv gärna i kommentarerna vad du tycker eller ange en länk om du bloggat om det. Jag vill gärna se hur andra har tänkt.
Ser ni nollan i bilden ovan? Hjälp mig gärna ändra den 🙂 Jag vill också gärna hitta andra krukväxtare som håller till på Gardenize, så lägg ditt profilnamn i en kommentar så försöker jag hitta dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *