Hur jag behandlar jord

När man köper jord i säck så finns det alltid risk att man får med sig något oönskat i jorden. Jag har det ganska trångt här hemma och kan därför inte hålla på och isolera alla blommor var för sig när jag planterat om de, så jag (och många med mig) förbehandlar jorden.

Om det är våromplantering på gång tar jag en stor ugnsplåt annars använder jag en mindre ugnsform. Jag häller ut den jord jag tror mig behöva och sätter sedan in den i ugnen på 100 grader ca: 30 minuter. Det viktiga är att jorden blir genomvarm.

För att det sedan ska vara lättare att plantera med jorden och för att den ska kunna suga upp vatten på ett bra sätt så sprayar jag med vatten och rör runt medan jorden svalnar. Jag försöker få jorden ungefär så fuktig som den är i påsen när man köper den.
Ofta upplever jag att om jorden är för torr och bara dammig så är det svårt att vattna senare. Vattnet lägger sig bara på ytan av jorden och sjunker inte ner. De gånger jag har använt för torr jord så slutar det alltid med att jag får ställa krukan i en skål med vatten för att få jorden blöt.

Man blir inte av med allt på detta sätt, dessutom så kan man lätt få in annat i hemmet via nyinköp.
De gånger jag har drabbats av sorgmygg det senaste året har varit via nyinköp. Innan dess så var sorgmygg något som hörde till att ha levande växter. Små svarta flugor, som gärna ska in i näsan, surrade omkring här för jämnan.

Vattning efter omplantering

Jag ser alltid till att det blir jord över som jag sedan förvarar i märkta godislådor (fås oftast gratis i matbutiker om man passar på att fråga när de fyller på smågodis). Det är bekvämt att alltid ha lite jord för ett skott eller två utan att behöva lägga tid på att “grädda” den.

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *