Räddad Bladbegonia

Min första Bladbegonia var bara fin ett par veckor innan den började sloka och få fula fläckar på bladen.


Först trodde jag att den fick för mycket sol, men den stod i ett fönster med minimalt med morgonsol. Jag tog bort de blad som såg fula ut och höll koll på jorden så att den inte blev för blöt eller för torr.

Efter ett par ängsliga dagar, då bara fler och fler blad blev fula frågade jag facebook-gruppen Krukväxter, tips, råd. mm mm om hjälp. Förslagen var spinn eller höstdeppig (flera upplevde att Begonior blev fula i bladen under hösten). Då jag inte vill ha ohyra och inte hade direkt möjlighet att isolera en så pass stor planta åkte den raskt in i duschen och blev sprayad med såpvatten, där fick den sedan stå ett par timmar.

Min planta blev inte bättre, så det slutade med att jag klippte bort så mycket jag kunde (Bladbegonia är en knölväxt, så jag klippte så när knölen jag kunde), sköljde av all jord och planterade knölen i ny fräsch jord som jag hade haft i ugnen. Efter det har den stått på spisfläkten i köket, ganska ljust men ingen sol. Jag har tittat till den någon gång men hade inte mycket hopp.
Idag såg jag dock att det börjat komma nya små knallröda skott i krukan. Den lever och förhoppningsvis så kommer den att vara mer hälsosam när den vuxit till sig.

Jag vet fortfarande inte varför bladen blev så fula, såg aldrig några direkta spår av spinn eller annat. Det jag kan tänka mig är att jag vattnade lite för mycket och då direkt i krukan så att knölen blev för blöt. Nu vattnas mina begonior på sidan om direkt i ytterkrukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *