Sorgmygg

Sorgmygg är små svarta flugor som många benämner blomflugor. Blomfluga är dock en helt annan insekt.
Flugorna kan vara väldigt irriterande men gör ingen skada på plantan, det gör däremot deras larver som bor i jorden. De äter organiskt material och kan ställa till det för unga plantor som håller på att bilda rötter. Larverna som är vitaktiga eller genomskinliga är synliga för blotta ögat. Huvudet är svart, så de är lätta att känna igen.

Sorgmyggorna lägger sina ägg i fuktig jord. Har man drabbats av ett angrepp är det bra att låta växterna torka upp ordentligt mellan vattningarna, vilket kan vara lite riskabelt med växter som inte tål uttorkning.
Man kan täcka jorden i krukan med sand eller annat tätt material som gör det svårare för myggan att komma ned till jorden.
För att bekämpa myggorna kan man köpa Nematoder. Dessa små rovdjur blandas med vatten och vattnas ned i jorden.
Det bästa för att undvika sorgmyggor är att alltid vattna underifrån. Om inte övre delen av jorden i krukan är fuktig så gräver sig inte sorgmyggan ned för att lägga ägg.

Det finns också klisterskivor från bland annat Nelson Garden som man fäster på fönsterrutan eller hyllkanten. Skivorna är klibbiga och drar till sig flugorna. Den lilla limsträngen på baksidan lämnar inga rester på varken fönster eller hyllkanter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *