Höstplanering

Har precis varit ute på balkongen och vattnat med näring (törstiga paletter på dessa bilder). Vet inte om det blir sista näringen i år, beror på hur kallt det blir kommande veckor.
Började fundera på allvar vilka paletter jag vill ta in. Det har vuxit halvdåligt i år och många är bleka, så suget är inte jättestarkt. Fördel med att ta sticklingar är ju att jag får en planta relativt fort, nackdelen är att jag riskerar att få in ohyra. Vissa där ute har jag dessutom frön kvar av, så jag kan dra upp nytt nu under hösten.
Mycket att fundera på.

Nu är vi bara i september än så länge, men att planera framåt skadar ju inte enligt mig. Jag brukar alltid ha ljung i två lerkrukor på bordet samt i en blomlåda på balkongräcket. Ibland blir det även mindre ljung på gallret för fönstret. I år vet jag inte hur jag gör. Tror inte att jag kommer iväg och köpa ljung iom Covid-19 och vet inte om det är värt att beställa hem. Murgrönorna får också vara ute hela vintern. I vintras gick det super, men det var också en mild vinter.

Den större av dessa ovan är från förra sommaren och har klarat både vintern och denna sommar super. Ska plantera ner den i en större kruka senare.
Den mindre dog under en av de varma dagarna vi hade. Den hänger rätt högt upp och jag var lite lat och lät den hänga kvar. Slutade bara vattna den. Ett par veckor senare när jag gick igenom för att plocka gamla blad och blomknoppar såg jag att den hade kommit igen och hade ett gäng små gröna miniblad. Den fick en slurk vatten och har nu kommit tillbaka förvånansvärt bra.
Generellt har jag varit dålig på att vattna murgrönorna. Den som fått vatten mest regelbundet står i en blomlåda.

Dessa ovan är de jag funderar på att ta in. Men velar lite så klart….. Spitfire har jag en inne, den är inte lika fin i färgen men den kommer ju ändå att tappa färg i vinter. NN från mix ska in då det är den enda jag har.
Superfine Rainbow Multicolor, Rainbow Red Velvet och Fairway Orange har jag frön på så de skulle jag kunna dra upp nytt. Fast jag har ju massor med andra frön jag vill leka med.

Ja…. den som är nyfiken får se vad som kommer in. Ska förbereda lite karantän idag och förhoppningsvis bestämma mig senare i veckan. Vill ju inte riskera att de får sig en köldknäpp. Blir i alla fall sticklingar jag tar in, de är lättare att behandla mot ohyra och att ha i karantän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *