Hjärtan på tråd

Ceropegia woodii

Hjärtan på tråd kommer från Afrika och är en planta med ett skört utseende. De hjärtformade bladen sitter på tunna stjälkar som växer som rankor. Vanligast är att ha den i en ampel, men det går också bra att ha den i en stående kruka där man ringlar upp rankorna till ett litet fågelbo eller på en liten spaljé.

Den blommar med lyktformade ljust lila blommor och kallas därför även för lyktranka.

Hjärtan på tråd vill ha det väldränerat och vill torka ut mellan vattringarna. Den ska absolut inte stå i vatten. Den kan vara ute om det är varmare än 15 grader, men trivs bäst inne i vårt klimat. Är den ute bör den placeras i halvskugga. Inne kan den stå ljust, men inte i direkt södersol. Lite skugga eller vandrande skugga är bäst.
Förökning sker lättast genom att klippa av en ranka och placera den direkt i jord. Man kan också ringla en planta på jorden och trycka ner den lite på jämna ställen. Rankar får då rötter där den är mot jorden. Klipp sedan rankan mellan de ställen som har rotat sig så får du en tät planta på en gång.
Den kan även förökas med frön som du får efter blomning. Blommorna lämnar från i små ärtskidor, så dessa frön direkt när skidorna spricker.
Du kan också hitta knölar på växten som innehåller frön. Knölarna kan planteras direkt eller sparas länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *