Spinn

Det som vi i vardagsmun kallar spinn heter egentligen Växthusspinnkvalster. Det är ett litet spindeldjur som är skadligt för många växter. Kvalstret suger ut växtsaften från undersidan av bladen på växten och angreppen syns därför bäst på bladen. Man kan se gula prickar på ovansidan av bladen, bladen kan också bli helt gula och vissna ner.
Vid större angrepp så kan man se väven som kvalsterna väver som skydd för sina ägg.
Murgröna och Prickblad är två plantor som ofta drabbas av spinn liksom Palettblad.

För att undvika att få spinn på plantorna så ska man inte låta växten torka ut helt, den ska inte heller stå i för hög temperatur. Att låta alla plantor få en tur i duschen en gång i veckan är bra, men glöm inte att duscha undersidan av bladen också. Spinn trivs i varm och torr luft.

Drabbas man finns det andra små djur som gärna äter upp spinnkvalster. Man kan också blanda 0,5 dl såpa med 1 liter vatten och spraya hela plantan. Se till att du kommer åt överallt, även ned mot jorden och i mitten på plantan. Ofta så får man göra om denna behandling innan allt är borta.
En annan blandning, som jag har haft lycka med, är med parafinolja.

6 ml parafinolja (finns på djuravdelningen på apoteket)
3 ml diskmedel
1 L ljummet vatten
Sprayflaska

Blanda oljan och diskmedel till en smet och lös sedan upp smeten i vattnet. Blanda noga och häll på sprayflaska. Spraya hela plantan noga.
Blandningen håller ett par veckor om det inte är för varmt.

Drabbas du av ett stort angrepp så se till att skölja eller peta bort så mycket väv du kan. Detta tar bort äggen och ger också en indikation på om behandlingen lyckas. Ser du ny väv så har du fortfarande levande spinn på plantan.
Sticklingar och mindre plantor kan man doppa helt i blandningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *